Insekthotel – skab levesteder til kryb og andet krible krable

Med et insekthotel kan du tiltrække spændende smådyr og fugle til din egen baggård eller have.

Mange af de insekter, som er med til at bestøve vores planter, har svært ved at finde skjulesteder til æglægning og ly i vores haver og parker. Vi er for gode til at rydde op og gøre pænt i vores uderum. I naturen yngler de mellem gammelt træ og kvas i skovbunden eller i vissent græs og blade.

Du kan hjælpe insekterne med at yngle ved at bygge et insekthotel. Størrelsen og udformningen af dit hotel er op til dine ambitioner og din fantasi – faktisk kan en hullet mursten, som fyldes med lidt smågrene, gøre det ud for et simpelt vinterhi.

Om du bruger en gammel skuffe af træ eller bygger en ny kasse er underordnet. Bare du bruger naturmaterialer og undgår trykimprægneret træ. Nogle bygger insekthoteller i 15-20 etager, men det mest almindelige er at lave mindre kasser, som hænges op på en mur, i et træ eller på et hegn. Du kan tænke insekthoteller som et supplement til redekasser for fugle, som historisk set er mere almindelige i de danske haver.

Om insekthoteller

I Danmark findes der mere end 17.000 forskellige insekter og andre smådyr, og afhængigt af hvor du bor, kan du være heldig at se følgende dyr indlogere sig i hotellet: bænkebidere, edderkopper, mariehøns, vilde bier, humlebier, hvepse og skolopendre. Hvis du er særlig heldig, vil en sommerfugl eller en smuk natsværmer bruge dit hotel til overnatning.

Du skal bruge:

  • en trækasse, eksempelvis en gammel skuffe eller vinæske; eller byg din egen æske
  • nogle stykker træ som rumdelere
  • pinde, tørre blade, bambus, grankogler, strå, hø, uld eller mos
  • snor til at bundte de forskellige materialer sammen
  • en gren eller stamme og en boremaskine med bor Ø 8-10 mm
  • en mursten med huller, potteskår eller muslingeskaller
  • en eller flere urtepotter i ler
  • hønsenet, havesaks, sav, søm og en hammer

Køb guide til insekthotel som E-bog eller Papirbog:

I marts 2016 udkom vores bog “TagTomat – Vejen til grønne fællesskaber i byen”, hvor der i alt findes 10 guides til små projekter der kan gøre din og andres hverdag lidt grønnere. Guiden til insekthotellet er en af dem, og du skal være velkommen til at støtte vores arbejde for grønne fællesskaber ved at købe en af bøgerne. Hvis du skriver dig op til vores nyhedsbrev modtager du en rabatkode til dit første bogkøb.

Guiden til insekthotellet er skrevet af Katharina Hejgaard, der til daglig arbejder som naturvejleder i Rudersdal Kommune.

Vejen til grønne fælleskaber i byen

Vejen til grønne fælleskaber i byen

E-bog: TagTomat - Værktøjer til grønne fællesskaber i byen

E-bog: TagTomat – Værktøjer til grønne fællesskaber i byen