Afhentning fredage fra kl. 12-15 på Jagtvej 59 - Fri fragt til pakkeshop for ordre over 300 kr. (0-2kg) - Hurtig levering 1-3 hverdage. - Mobilepay, kort og EAN.

Spiretest – tjek dine gamle frø

7. april 2020
Hvorfor skal du lave en spiretest? Formålet med at lave en spiretest er at teste dine frøs spireevne. Hvis 8 ud af 10 frø spirer anses frøene at have en god spireevne, og de kan bruges i haven. Hvis du har gamle frø liggende, som du er i tvivl om stadig kan spire, er det […]

Hvorfor skal du lave en spiretest?

Formålet med at lave en spiretest er at teste dine frøs spireevne. Hvis 8 ud af 10 frø spirer anses frøene at have en god spireevne, og de kan bruges i haven.

Hvis du har gamle frø liggende, som du er i tvivl om stadig kan spire, er det en god idé at lave en spiretest, i stedet for bare at smide dem ud.
Hvis du underviser eller er elev på en skole, i en børnehave eller anden institution, kan du også bruge spiretesten som en del af undervisningen/det pædagogiske arbejde. Brug forskellige frø, og snak om hvorfor frøenes spireevne eventuelt afviger. Hvad sker der, når cellerne i frøene bliver gamle? Hvad hvis de er blevet bestrålet (du kan købe frø, som er bestrålet med forskellig styrke)? Hvad sker der, hvis vi opbevarer frøene forkert? Hvad sker der, når frø spirer?

Sådan laver du en spiretest:

Du skal bruge:
• Frø
• Spirebakker – fx en tallerken, underskål eller en overskåret mælkekarton
• Køkkenrulle, vat, en karklud eller hampemåtte
• Pap og tuscher til at lave skilte
• Vand
• Evt. vækstlys

Sådan gør du:
1. Klargør din spirebakke: Læg ca. 3 lag køkkenrulle, en gammel klud, vat eller et stykke hampemåtte i bunden af din spirebakke, og sørg for at underlaget er gennemvædet.
2. Læg 10 frø af samme slags pr. spirebakke.
3. Skriv numre ud for hvert frø og husk at skrive, hvilken type frø, det er og jeres navne.
4. Sæt en gennemsigtig plastikpose eller skål over spirebakken for at holde på fugtighed og varme.
5. Sæt frøene til spiring ved en passende temperatur*, og evt. under en vækstlampe.
6. Tjek løbende hvordan det går – husk at vande, så underlaget altid er gennemvædet.
7. Lav et resultatskema og marker, hvor mange frø, der er spiret. Tjek gerne efter et par dage og efter en uge. De fleste spiredygtige frø begynder at spire efter 2-3 dage, men nogle arter (fx chilifrø) spirer først efter et par uger.

*De fleste frø spirer fint ved stuetemperatur (fx ærter, solsikker, bønner), men nogle frø (fx chili) kræver høj varme.