Afhentning fredage fra kl. 12-15 på Jagtvej 59 - Dog onsdag i påskeugen - Fri fragt til pakkeshop for ordre over 300 kr. (0-2kg) - Hurtig levering 1-3 hverdage. - Mobilepay, kort og EAN.

De ældste møder de yngste i haven – Plejecenter Møllehuset & Forfatterhusets Børnehave

Når plejehjemsbeboere og børnehavebørn passer haven sammen, opstår synergi, læring og minder fra gamle dage.
Case: Plejecenter Møllehuset & Forfatterhusets Børnehave – skolehave på tværs af alder
Ydelse: Undervisning, facilitering af samarbejde, udvikling af undervisningsmateriale, anlæg.
Partner/kunde: Københavns Kommune
Placering & årstal: Nørrebro, København, 2018-2020

De ældste møder de yngste i haven

Selvom bydelen Nørrebro i København umiddelbart virker tætbebygget, kan du rundt omkring finde grønne mødesteder, hvor der dyrkes i fællesskab. Fx er en lille baghave bag plejehjemmet Møllehuset i De Gamles By blevet en udendørs grøn oase for hjemmets ældre og nørrebroske børnehavebørn.

Sommeren 2018 var en af de varmeste og tørreste i mands minde. Det vil flere beboere på plejehjemmet Møllehuset kunne skrive under på, mange med flere somre bag sig end de fleste. Alligevel stod haven bag deres hjem frodig og blomstrede smukt. Et dedikeret personale prioriterede at holde bedene grønne med hyppig og rigelig vanding.

“Vi har valgt, at haven bag Møllehuset skulle have et løft, og det har den bestemt fået. Både i forhold til at få rådgivning om plantevalg og pleje, men også inspiration til hvordan vi kan bruge haven mere aktivt sammen med vores beboere”, fortæller aktivitetsmedarbejder Mette Rasmussen.

På tur ud i det blå efter grønt

Valget af planter til haven og bedene har ikke bare været en øvelse i at sende en onlinebestilling inklusiv levering til hoveddør. Planterne er landet på matriklen, efter at beboere med personale fra plejehjemmet og gartnerassistance fra TagTomat har været på indkøbstur til planteskolen. Turen var i den grad en spændende oplevelse for de deltagende beboere, og med kørestole og huskelister blev det grønne valgt ud og fragtet retur til Møllehuset.
Hjemme i haven er projektet også tilpasset de dårligt gående.

”En del af vores beboere er dårligt gående, men heldigvis er haven og tilgangen dertil netop indrettet sådan, at man kan komme dertil og bruge den også som kørestolsbruger. Så tager vi kaffe og lidt småkager med under armen og lokker lidt for de ældre”, fortæller Mette Rasmussen.

Personalet oplever, at beboerne liver op, når solen rammer deres kinder, vinden griber lidt i håret, og de ser farverne på de frodige bede. Enkelte er så friske, at de kan deltage aktivt i havearbejdet – særligt ved det specialbyggede kørestolsbed får de dårligt gående mulighed for at bruge hænderne og få jord under neglene.

Mødet mellem gammel og ung

Det har fra starten været en ambition for projektet, at haven og de tilknyttede aktiviteter skulle bygge bro mellem de ældste og de yngste i Københavns Kommune. Derfor er de ældres haveaktiviteter blevet koblet sammen med besøg fra børneinstitutionen Forfatterhuset, som ligger en kort gåtur på børneben fra plejehjemmet.

”Vi har planlagt havegangene med børn og ældre sådan, at der hver gang er et tema. Det kan fx være om frø og spiring eller bier og honning. Særlig det med at man kan smage på noget virker rigtig godt for begge målgrupper,” forklarer Julie Holm, skolehaveunderviser og projektleder i TagTomat.

Temaet om bier og bestøvning foregik en solskinsdag i haven, hvor både ældre og børn deltog. Først lagde børnene ud med at lave urtesmør til medbragte boller, og når de ældre havde overstået morgenrutinerne, sluttede de sig lige så stille til flokken i haven. Her var bitavler og forskellige honninger medbragt, og der blev smagt, oplevet og fortalt historier, også fra gamle dage. Børn, voksne og ældre imellem.

”Når børnene har været i gang nogle timer, og der har været fællesaktiviteter ældre og børn imellem, så går børnehaven hjem til frokost, mens de ældre kan blive lidt længere og nyde solen i haven. Det passer fint med de forskellige formiddagsrytmer og tempi”, siger Julie Holm, og tilføjer: ”Og det er ikke kun børnene og de ældre, der får noget ud af besøget. Pædagogerne får også inspiration til arbejdet med det grønne hjemme i huset.”

Mere køkkenhave i børnehaven

Forfatterhuset har på egen matrikel også så småt startet op med at dyrke grønt i egne bede. Og de har en interesse i at lære så meget så muligt om have, dyrkning og tilhørende læringsaktiviteter, da de i de kommende år ønsker at blive stærkere i dyrkning og arbejdet med jord-til-bord sammen med alle institutionens 90 børnehavebørn.

”I år blev det mest til et studie i vild natur i vores køkkenhave,” griner Janne Eriksen, der er pædagogisk tovholder i Forfatterhuset. ”Køkkenhaven startede vi op i år (2018), og der kom faktisk spiseligt grønt op, men også ganske meget ukrudt. Men børnene var simpelthen så stolte over, at de havde været med til at frembringe det her vildnis ved at fylde bedene med jord, lave skilte af genbrugsmaterialer og så dem til”.

Ambitionerne rækker dog længere end vild natur på Forfatterhusets matrikel. Derfor er formålet med turene til Møllehusets have også samtidig, at pædagogerne får viden, inspiration og nogle kompetencer med hjem, så høsten bliver endnu mere spiselig og måske tilmed kan forsyne husets kok med lidt grønt til børnenes frokost.

Gentagelser og gensynsglæde

Det har i flere år været en del af Forfatterhusets pædagogiske arbejde at facilitere mødet mellem børnene og de ældre. Der har været tradition for at komme på et andet nærliggende plejehjem, Slottet, og disse besøg går nu også til Møllehuset. Gennem vinteren har vuggestue- og børnehavebørn malet, sunget, bagt og haft rytmik sammen med de ældre, og de glæder sig til også at starte op i haven igen.

”Mange børn møder ikke ældre i dag. Men der sker noget så fint, når generationerne mødes. Børnene er jo så umiddelbare, de henvender sig, rører og krammer de ældre. Og omvendt får de mindste måske en hjælpende hånd med at få tøjet på. Det er en stor glæde for de ældre at se de små og få minderne genopfrisket”, fortæller Janne Eriksen.

Når børnene er på besøg, giver det et helt andet liv i dagligdagen på plejehjemmet – både ude og inde. Dagny, en af plejehjemmets beboere, fortæller begejstret, hvordan det er at have besøg af børneflokken: ”Det er hyggeligt, når børnene kommer på besøg. De snakker, snakker og snakker. Og går rundt og kigger på det hele – også inde i min lejlighed.”

De ældre på besøg i børnehave

I 2018 blev det til to pilotbesøg med lidt forskellige børn og pædagoger. I 2019 er besøgene udformet som et længere undervisningsforløb med den samme børnegruppe. Og her er drømmen, at de ældre også skal på besøg i børnehaven.

”Jeg glæder mig til at opleve mødet mellem de ældre og børnene i haven bag Møllehuset, hvor det er de samme børn, der vil komme fra gang til gang. Det med gentagelser giver børnene en tryghed, og hos både børn og ældre er der en glæde ved gensyn. Ja, vi håber faktisk på, at de ældre også vil besøge os. Vores hus er kørestolsvenligt, så det burde nemt kunne lade sig gøre”, fortæller Janne Eriksen.

I 2019 er det børnene i mellemgruppen, som følger sæsonen fra april til oktober. TagTomat vil facilitere en række af de fysiske aktiviteter i haven, men også planlægge egentlige temaer og læringsforløb sammen med børnehavens personale. Tanken er, at alle involverede i denne sæson skal være med til at bestemme, hvad der skal plantes i haven, og hvordan den
skal passes. Forhåbentlig med en lidt køligere og vådere sommer, så høsten bliver god og knapt så plejekrævende.