Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Taghaven på Nørrebro

På taget af et gammelt skraldeskur i en baggård på Husumgade står 35 selvvandende plantekasser fyldt med tomatplanter og andre grøntsager. Sammen med de andre beboer i gårdlauget har Mads etableret Taghaven, der blev startskuddet for TagTomat. En ide der startede tilbage i 2011, hvor Mads blev træt af at se på det kedelige skraldeskur i sin baggård. Uden at have fået lov, satte Mads fem hjemmelavede kapillærkasser op på taget af skraldeskuret og begyndte at dyrke tomater. I starten var der en del modstand fra nogle af beboerne i gårdlauget. Kritikken gik på, hvem der skulle sørge for at vande og passe planterne. Mads fik derfor ideen til at lave en workshop om selvvandende plantekasser.

Projektet fik i 2012 10.000 kr. i støtte fra Nørrebro Lokaludvalg til at afholde en workshop, hvor i alt 15-20 fremmødte familier gik derfra med kapillærkasser og tomatplanter. 20 kapillærkasse blev derefter sat op på skraldeskuret, og det skabte grundlaget for den lille taghave – med et ganske pænt udbytte af TagTomater og TagSalat. Som 2012 gik, blev der flere og flere, der i fælleskab passede taghaven. Børnene så nysgerrigt og legende til, mens de voksne blev inspireret og engageret i at bruge tid på at se tingene gro.

I 2013 afholdte TagTomat igen en workshop. Igen med støtte fra Nørrebro Lokaludvalg. Nu står der 35 selvvandende murebaljer på taget af skraldeskuret, hvori der dyrkes mere end 15 forskellige slags grøntsager. Nede i gården står der højbede med krydderurter, rabarber og jordbær.

Til trods for en del skepsis i starten over det autonome projekt, har projektet vist sig at være en kæmpe succes, og næsten alle beboerne er vilde med haven. Med Taghaven som omdrejningspunkt er der på tværs af ejerforeningerne blevet skabt et fornyet fællesskab. Flere af familierne er nu selvforsynende på grøntsager i sommermånederne. Taghaven er et godt eksempel på, hvordan man på en meget lavpraktisk og jordnær måde kan udnytte den sparsommelige plads, der er i byen.

Har du selv en drøm om at plante grøntsager på taget af et skraldeskur eller bare et sted i din gård, så kontakt os her eller lær at lave din egen selvvandende plantekasse via en af vores videoer.