Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Læringshaver – skolehave à la TagTomat

Skolehaver, fælleshaver, urbane haver, køkkenhaver, sansehaver, byhaver, taghaver, gårdhaver, fortovshaver, parkeringshaver, villahaver, urtehaver, altanhaver og grøntsagshaver. Kært barn har mange navne og udtryk.
I vores optik er en skolehave ikke kun et sted, hvor børn dyrker deres egne grøntsager i en kæmpe køkkenhave – det er alle steder, hvor der dyrkes spiselige eller grønne sager, og hvor der sker en form for læring. Vi kalder det derfor for læringshaver. Det er der, hvor børn og voksne forundres, udfordres, sanser, opdager, gror og skaber. Læringshaver kan laves overalt – i den grå og kedelige skolegård, på fortovet, i parken eller på taget, og ”eleverne” kan være alt fra børnehavebørn og skolebørn i alle aldre, til højskole- og gymnasieelever, de ældre på plejehjemmet eller de funktionsnedsatte voksne på bo- og dagtilbud.
På siden her kan du finde inspiration til at starte din egen læringshave, eller læse mere om vores ”skoletjeneste”. Du kan gratis downloade forskelligt undervisnings- og formidlingsmateriale, fordybe dig i vores forskellige pilothaver og læse fortællingen om TagTomats skolehaverejse, og om hvordan vores opfattelse af, hvad en skolehave er og skal kunne har rykket sig undervejs.

Undervisnings- og formidlingsmateriale til og om læringshaver

Alt materiale, som ligger her, er til gratis download og fri benyttelse i henhold til materialets Creative Common Licens, da vi – og Københavns Kommune, som vi har udviklet meget af materialet for – gerne vil inspirere så meget som muligt til at flere får jord under neglene og en håndgribelig forståelse for naturens processer og vejen fra jord til bord.
Dvs. at du må bruge det til din undervisning og dele det med dine kollegaer m.fl. så længe det ikke er til kommercielt brug. Noget af materialet fås også i en trykt udgave. Se vores webshop her for udvalget.

Urbane haver for byens borgere – fortællinger om grønne fællesskaber på tværs af storbyens institutioner

Inspirerende fortællinger om pilotprojekterne for Københavns Kommune fra 2016-2019 samt vores erfaringer kogt ned til 13 konkrete råd til opstart af dit eget projekt (på en skole, et plejehjem eller et bo- og dagtilbud).

Downloades ved at trykke på billedet nedenfor.

Urbane haver for byens borgere - fortællinger om grønne fællesskaber

TagTomats SvampeUnivers – Undervisningsmateriale om svampe og svampedyrkning

Vejledning til forskellige dyrkningsmetoder, øvelser til undervisningsbrug samt baggrundsviden om svampe. Kan bruges til alle aldre. Se evt. også vores klassesæt med svampedyrkning her.

Downloades ved at trykke på billedet nedenfor.

Urbane Skolehaver – Undervisningsmateriale til børnehavebørn og 0.-2. klasser

Undervisningsmateriale med køreplan for 15 havegange samt 3 temadage. Udviklet i samarbejde med Københavns Skolehaver og Kompostbudene, og gennemtestet på Ellebjerg og Lykkebo Skole.

Downloades ved at trykke på billedet nedenfor.

Byens grønne kredsløb – øvelser og plancher

Som en del af undervisningsmaterialet “Urbane Skolehaver”, har Kompostbudene lavet nogle gode øvelser om byens grønne kredsløb. Hent dem nedenfor.

Byens grønne kredsløb – plancher

Byens grønne kredsløb – øvelser

Ellebjerg Skole – Komøg på haverne

De små dyrker – for børnehavebørn

Vi underviser også børnehavegrupper og der tager vi udgangspunkt i materialet “De små dyrker”, som Københavns Skolehaver har udviklet for Friluftsrådet og som du kan downloade her.

Kredsløbsøvelse – økosystemers netværk

Vejledning samt 30 kort til en leg om økosystemers netværk. Sværhedsgraden kan modificeres og øvelsen kan bruges til alle aldre (også voksne). Udviklet med inspiration fra permakultur.

Downloades ved at trykke på billedet nedenfor.

Køkkenhave à la TagTomat – kommer snart

En havebog målrettet dyrkning i byen. Med konkrete bedplaner, håndgribelige guides, baggrundsstof til fordybelse og et overskueligt årshjul med både sociale og praktiske aktiviteter.

Kongens Køkkenhave – Byhave og urban gardening i hjertet af København

Skoletjeneste à la TagTomat
Skolehave og undervisning hos jer
Er I klar til at lave lærerige haver på jeres skole, børnehave, plejehjem, bo- og dagtilbud, gymnasium, højskole eller boligforening? Og vil I komme godt fra start, lave kreative, imponerende løsninger og komme godt i mål?Team TagTomat hjælper jer med idé, design, udvikling, undervisning, anlæg, drift og vedligeholdelse. Vi klæder jer på, så I selv kan varetage skolehaveundervisningen 100% selv eller i samarbejde med os.

Rundvisninger og workshops – hos os eller jer
Vi udbyder også en lang række af workshops, oplæg eller rundvisninger, hvor I får konkrete værktøjer og inspiration til at komme i gang med det grønne gør-det-selv, som passer godt ind i jeres øvrige grønne dannelsesprojekt og undervisning i grøn omstilling og bæredygtighed.

Kontaktinfo
Kontakt os og hør nærmere i dag på telefon 71991966 eller mail info@tagtomat.dk.

TagTomats skolehaverejse

2020-? – læringshaver à la TagTomat

Vi vil forsat arbejde på at udbrede den grønne dannelse til alle byens borgere – høj som lav. Hvordan ved vi ikke selv endnu, men vi glæder os, og håber at du har lyst til at være med!!

2018-2019 – fra jord til bord for alle byens borgere

I 2018 blev rækken af pilotprojekter i projektet for Københavns Kommune udvidet til også at omfatte beboerne på plejehjem samt borgerne på bo- og dagtilbud for voksne med funktionsnedsættelse, og i 2019 koblede vi en børnehave til et plejehjem og startede op med at lave skolehaver med eleverne i udskolingen.
Samtidig udviklede vi en ny skolehavemodel på Lindevangsskolen på Frederiksberg, hvor lærerne – under vores råd og vejledning – selv er 100% ansvarlige for undervisningen, mens resten af haven driftes af TagTomat og med Frederiksberg Naturvejledere som bindeled for det hele.
Skolehave-konceptet har i disse år ændret betydning hos os i TagTomat. Fra en stærk skolehavetradition forankret i indskolingen har vi udvidet vores koncept til at rumme muligheden for grøn dannelse hos alle borgere i deres nære miljø – skolegården, baghaven, fortovet eller tagterrassen.

2016-2017 – skolehavemodel à la Københavns Skolehave

TagTomats skolehaverejse startede for alvor med udbuddet ”Etablering, drift og vedligehold af Urbane haver og lignende”, hvor Københavns Kommune at styrke borgernes forståelse for processen fra jord til bord.
I gamle dage var der skolehaver på alle skoler, men nu bliver arealerne de fleste steder desværre brugt til andre formål. Vores udgangspunkt var derfor ønsket om at genskabe den sunde og lærerige tradition på lidt plads og for få penge.I 2016 startede de første pilotprojekter op med en genaktivering af skolehaverne på Ellebjerg Skole i Sydhavnen og Lykkebo Skole i Valby. Med hver sin kvadratmeter-store have har indskolingseleverne dyrket afgrøder, lavet mad på bål og lært om naturens kredsløb. Nærliggende børnehaver blev inviteret til at dyrke hver deres fælleshave, og børnene blev på den måde introduceret til både skolen og dyrkning af grønt.
For ikke at opfinde den dybe tallerken helt fra bunden allierede vi os med Københavns Skolehaver og Kompostbudene. Skolehaveundervisningen og det tilhørende undervisningsmateriale blev opbygget omkring Købehavns Skolehavers årelange erfaringer tilsat Kompostbudenes viden om ressourcekredsløb og vores gode erfaringer med byhaver, grønne fællesskaber og organisering af frivillige kræfter i byens rum.

Ellebjerg Skole, 2017.