Terrorsikring med merværdi

Terrorsikring af de danske byer er et nødvendigt onde. Men kan sikringen af vores byrum gøres pænere og skabe nye funktioner?
Terrorsikring med merværdi

Terrorsikring af de danske byer er desværre et nødvendigt onde. Det aktuelle trusselsbillede betyder at kommuner og arrangører bliver mødt med krav om at lave foranstaltninger for at sikre vores byrum. Præcis hvad kravet til sikkerhedsforanstaltningerne er, kommer oftest an på en konkret vurdering af arrangementets/byrummets art.

I TagTomat har vi arbejdet med at indrette og skabe værdi til byens pladser og rum siden 2011. Vores fokus har fra starten været på at gøre vores fælles byrum mere interessante at bruge og opholde sig i. Med afsæt i urban gardening principper skaber vi grønne rum, som folk kan lide at opholde sig i og se på.

De samme principper forsøger vi at overføre på terrorsikring og byrumssikring.

Vi arbejder med sikring af byrum udfra disse principper

  • terrorsikring behøver ikke være grimt
  • terrorsikring må gerne skabe tryghed og glæde
  • vi behøver ikke udvikle nye, store modeller
  • vi bygger videre på eksisterende metoder og materialer
  • vi tilføjer overraskende funktioner

Med disse principper og vores erfaring med at forandre byrum til det bedre og grønnere, giver vi vores bud på terrorsikring med merværdi.

​Hvilken byrumssikring hjælper vi med?

Til “permanente” sikkerhedsforanstaltninger på offentlige pladser og gader tilpasser og forskønner vi de eksisterende betonklodser.

Til midlertidig byrumssikring ved eksempelvis større arrangementer, hvor der ikke kræves permanent terrorsikring, udlejer eller sælger vi vores mobile plantekasser. Det har vi fx gjort til Bilfri Søndag på Nørrebro. Den konkrete plan for sikring af arrangementer skal godkendes i dialog med politiet/myndighederne.

Tidslinje for TagTomats arbejde med terrorsikring

Maj 2018 – Finalist til DDA

“Terrorsikring med merværdi” er finalist til at vinde en Danish Design Award i 2018 i kategorien “Feel Good”.

Juryen skriver: I løbet af et par år dukkede de op i bybilledet – de ildevarslende betonklodser, som skulle beskytte fodgængere mod terror. Som en utilsigtet bivirkning fik de os til at føle os udsatte og magtesløse. I løbet af få uger forvandlede TagTomat med enkle virkemidler både de konkrete betonbarrierer og det, de vækker i os. Det er legesygt, aktivistisk og giver tilbage til byens beboere. Et eksempel på, hvordan design kan sætte en ny dagsorden og indgyde håb og mod, selv på en trist baggrund.

TagTomat. Terrorsikring med merværdi, Nyhavn. Fotograf Kristine Kiilerich.

December 2017 – Politiken

Politikens arkitekturredaktør Karsten Ifversen brugte følgende ord om vores installationer på Rådhuspladsen og i Nyhavn: ‘Det er firmaet TagTomat, der står bag de opfindsomme tildækninger, terrorsikring med generøsitet og venlighed.”

TagTomat. Terrorsikring i Nyhavn. Nyhavn. Fotograf Kristine Kiilerich.

November 2017 – TagTomat’s betonskjuler i Aftenposten

Aftenposten har skrevet om hvordan der arbejdes med byrumssikring og terrorsikring Europa. Artiklen rundes af med vores betonskjuler i Nyhavn.

Oktober 2017 – BBC kom forbi i Nyhavn

BBC News bragte et indslag om vores betonskjuler i Nyhavn. Turisternes kommentarer i indslaget var positive overfor tiltaget.

BBC kørte indslaget to gange i morgensendingen d. 26. oktober 2017

BBC kørte indslaget to gange i morgensendingen d. 26. oktober 2017

Oktober 2017 – Nyhavn

Betonskjuler i Nyhavn med bænk, klatrevæg til de mindste og planter.

TagTomat. Terrorsikring. Nyhavn. Fotograf Kristine Kiilerich.

September 2017 – Bilfri Søndag – Nørrebro

I samarbejde med Lokaludvalg Nørrebro og i dialog med politiet blev der opsat mobile plantekasser på hele Nørrebrogade, for at forhindre at biler kunne køre ind på strækningen mens de lokale foreninger, frivillige og erhvervsdrivende afholdt Bilfri Søndag.

Juli 2017 – Nyhavn

Betonskjuler ved Nyhavn 47 med bænk og planter, som integreret del af restaurants udeservering.

Vi fik i den forbindelse lavet videon “Terrorsikring med merværdi”

Juni 2017 – Rådhuspladsen

Læs vores blogindlæg om “Betonskjuler på Rådhuspladsen” med bænk, cykelstativ og planter. Herunder ses prototypen på bænken.

TagTomat. Terrorsikring på Rådhuspladsen. Prototype til grøn terrorsikring under udvikling.

Forud for projektet havde vi udviklet idé og koncept og søgt Københavns Kommunes pulje Sharing Copenhagen om midler til delvist at dække udviklingen af vores prototype.