Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Urban Gardening – kom godt i gang

Læs om urban gardening og se vores mange eksempler på at dyrke og høste i fællesskab i byen.

Læs om urban gardening og en række eksempler på at dyrke og høste i byen. Vi giver dig første kapitel af bogen ’TagTomat – Vejen til grønne fællesskaber i byen’, som er nomineret til en Danish Design Award 2017.

På denne side beskriver vi nogle af de forskellige typer urban gardening-projekter, som vi laver, og til sidst på siden kan du hente første kapitel af vores bog om urban gardening: ’TagTomat – Vejen til grønne fællesskaber i byen’.

Men først lidt om hvordan vi her hos TagTomat oplever urban gardening.

Hvad er Urban Gardening

Urban gardening handler om at dyrke grønt i byens lommer. Sunde fællesskaber opstår, mens vi dyrker, gror og skaber nyt liv i byens byhaver, fortovshaver, baggårde, parker, altaner og terrasser. Med urban gardening får flere og flere øjnene op for, hvor givende det er at få fingrene i jorden og mærke glæden ved at se planterne gro og spise hjemmedyrkede grøntsager og krydderurter.

Se herunder et indslag i TV2 Lorry fra d. 25. maj. 2017 om at dyrke grønt i byen med grundlægger af TagTomat, Mads Boserup Lauritsen:

I TagTomat oplever vi hver dag, hvordan urban gardening giver mening og værdi til os selv, beboere, borgere, skolebørn, ældre og medarbejdere. I andelsboliger og boligforeninger har vi set fælleshaver åbne op for nabosnakken og begejstringen for de fælles uderum. Vi har set frivillige borgere knytte nye venskaber, mens de forskønnede pladser og parker. Vi har set skolebørn opdage, hvor råvarerne til maden kommer fra, og hørt dem forfærdet udbryde: ”Ad! Det er en orm!”. Vi har set kollegaer, højskoleelever og mange flere skabe, dyrke og tage ejerskab for deres omgivelser.

For os er urban gardening skaberglæde, ressourceforståelse, sammenhængskraft og ikke mindst hyggelig fællesspisning efter høst af egne kartofler, tomater og salat.

Lidt om Urban Farming

I mange byer rundt omkring i verden dyrker mange mennesker så mange grøntsager, så de selv kan leve af det, og faktisk også sælge det videre. I byer som Detroit og New York bekæmper et stort net af græsrødder, det som på amerikansk hedder “Food Deserts”, ved at gøre det muligt at dyrke grøntsager på tomme byggetomter, efterladte fabriksarealer og uudnyttede lommer i parker.

I eksempelvis Berlin har bystyret en vision om at op til 10% af byens forbrug af grønt skal dyrkes inden for byens mure inden 2030, og på toppen af flere supermarkeder i USA dyrkes der i dag salater og mikrogrønt som efterfølgende sælges i stueetagen. Det sværeste ved alle “Urban Farming” projekter er at få økonomien til at hænge sammen, og vi har stadig til gode her i 2017 at se solide forretningsmodeller, der viser at Urban Farming kan betale sig. I Holland er der dog en “krydderurt” som det godt kan betale sig at dyrke i byen, men det er vist også den eneste undtagelse…

Eksempler på Urban Gardening

Gårdhaven

På taget af et gammelt skraldeskur i en baggård på Nørrebro står 35 selvvandende plantekasser fyldt med tomatplanter og andre grønsager. Sammen med de andre beboere i gårdlauget har Mads Boserup Lauritsen etableret taghaven, der blev startskuddet for TagTomat. En idé der startede tilbage i 2011, hvor Mads blev træt af at se på det kedelige skraldeskur i sin baggård.

Urban gardening fælles gårddag

Gårddag på Husumgade

Læs om taghaven på Nørrebro her.

Parkeringshaven

Parkeringshaven er et eksempel på, hvordan byrummet kan indtages og gøres nærværende for de forbipasserende. Enten som en permanent installation foran en restaurants udeservering, eller måske som et midlertidigt projekt i en byomdannelse.

Parkeringshaven foran MAED på Griffenfeldsgade tager form. Maj 2017.

Læs om parkeringshaver til grønne fællesskaber og fleksibel udendørsservering her.

Fælleshaven

Beboerhaven i boligforeningen kan være en nyttehave, som omdanner et ubenyttet areal til et fælles haveprojekt. Fælleshaver tiltrækker børn og voksne i alle aldre og kan samtidig spare jer nogle udgifter på vedligeholdelsen af fællesområderne.

Urban gardening urbanhaven fælleshave

Urbanhaven i Urbanplanen første sæson

Læs om Urbanhaven i Urbanplanen her.

Fortovshaven

I en fortovshave kan du stille plantekasser og plantekummer op ad den husfacade, hvor du bor. Du kan også sætte en bænk op, så du i ro og mag kan sidde og nyde din grønne oase. Vidste du, at Københavns Kommune tillader og tilskynder oprettelsen af fortovshaver?

Tilbage i 2013 lavede vi den første fortovshave, “Fortovshaven” i Klimakvarteret.

Altanhaven

På altanhaven er det virkelig om at være kreativ med den begrænsede plads. Skal du have et plantekassemodul med espalier, som giver læ og privat afskærmning, eller skal du have en plantekumme i cortenstål med bænk og hjul, så den kan flyttes rundt.

Vores plantekasse – KlikKasse – her vist med espalier og selvvanding.

Hent inspiration med vores produkter til altanhaven her.

Terrassehaven

Vil du have en urban terrasse? Tænk kreativt i materialevalg og arbejd med både faste og fleksible moduler, så du kan ændre udtrykket løbende. Kig dig omkring i TagTomats webshop efter højbede, bænke og andre fine produkter til din terrasse.

Plantekasser med gelænder og krydderurter

Læs om terrassen i Vanløse her.

Taghaven

Er I så heldige at have en tagterrasse, kan en grøn taghave skabe liv, fællesskab og læ for vinden. Det er vigtigt at være kreativ, fx i forhold til den ekstra vægt. Kan nogle elementer fjernes? Skal der være rindende vand, så I kan rense krydderurterne og grøntsagerne, inden de kommer på grillen? Skal der laves udekøkken eller måske en pizzaovn?

Kristian færdigmonterer siddebeklædning i cedertræ.

Læs om den selvvandende taghave i cedertræ i Valby her.

Eller se eksempler fra fælleshaven på tagterrassen i Fælledudsigten her (case-beskrivelse på vej)

Skolehaven

Urbane skolehaver kan laves overalt og behøver ikke koste en bondegård. Med en urban gardening skolehave drejer det sig om at få meget ud af lidt og engagere børn i alle aldre, hvad enten de går i skole eller børnehave.

Havelodder gøres klar i skolehaven på Lykkebo skole

Læs om skolehaver generelt og vores skolehave-projekter på Lykkebo Skole i Valby og Ellebjerg Skole i Sydhavnen. Her kan du også downloade undervisningsmateriale til eget brug.

Parkhaven

Parklivet er dejligt. Man kan gå tur i parken, slænge sig på et tæppe, dyrke motion, spille bold, og i Kongens Have i København kan man også deltage i dyrkningen af Kongens Køkkenhave. Se video om Kongens Køkkenhave herunder:

Læs mere om Kongens Køkkenhave her.

Hvor starter du?

Som eksemplerne viser, sker urban gardening alle steder i byen og på mange forskellige måder og niveauer. Har du en smule plads og brænder du for at komme i gang, kan du i indslaget fra TV2 Lorry med Mads herunder lære at bygge en selvvandende plantekasse.

Du kan bygge din egen selvvandende plantekasse af en murerbalje, en flamingokasse, tre 1½ liters flaske, hobbykniv, en pose jord og så lidt planter.

TagTomats bidrag til urban gardening i København og Danmark startede på taget af et skraldeskur i 2011 – hvor starter du?

Download første kapitel af ’TagTomat – Vejen til grønne fællesskaber i byen’

’TagTomat – Vejen til grønne fællesskaber i byen’ er både en guide og en inspirationsbog, som fokuserer på tidens stærkeste tendenser indenfor urban gardening, bæredygtighed og grønne byfællesskaber. Med inspirerende tekster og lækre illustrationer er bogen en invitation til, at du selv kan komme i gang med at udleve dine grønne visioner, hvad enten det er i egen have, på altanen, i baggården eller som professionel bybonde. Dyk ned i bogens univers og lad ildsjæle bringe inspiration til dig fra blandt andet Aarhus, Oslo, Stockholm, København og San Francisco.

Download første kapitel af bogen ”TagTomat – Vejen til grønne fællesskaber i byen” og vores guide til at lave en selvvandende plantekasse.

Hvis bogen fanger din interesse kan du købe den på tryk eller som e-bog i vores webshop. Skriver du dig op til vores nyhedsbrev får du 15% i rabat på dit første bogkøb.